5 Ekim 2009 Pazartesi

İSTANBUL İL GENEL MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
05/10/2009
Konu: Doğal arıtma, yaşayan makinalar.
Ek : Cd

İstanbul için son derece stratejik yeri olan, en az dokunulup, en fazla korunmuş bölge olan Beykoz ilçemiz yaklaşık %80 ormanlarla kaplı, zengin bir yapıya sahiptir. Ancak, gidişat hiçde iyi değildir. Korunması ve kirletilmemesi gerekirken Riva deresi şu an can çekişmektedir. İmar planlarında Riva deresinin yeri nedir bilemiyorum.

Giderek kirlenen sular, küresel ısınma ile azalan su kaynakları, yükselen enerji fiyatları ve artan insangücü maliyeti gibi nedenlerle yaşayan makineler bu yüzyılın su arıtma teknolojisi olmaya adaydır.

Türkiye’de yapay sulak alanlarla evsel atık suların arıtılmasına yönelik deneysel çalışmalar TÜBİTAK tarafından başlatılmıştır. Mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2003 yılında küçük ölçekli kırsal yerleşimler için çok geniş kapsamlı yapay sulak alan projesini başlatmıştır. Köy Hizmetleri kapatıldıktan sonra projeyi İl Özel İdareleri devralmıştır. Ancak,Kocaeli ve İstanbul’da Büyükşehir Belediyelerine devredilmiştir. Kayseri’de 23 köyde, Bursa’nın köylerinde bu sistem uygulanmıştır.

Bu projenin Çevre ve Sağlık komisyonunun 12.06.09 tarihli,2009/29 nolu raporuna dayanarak öncelikle Riva deresinin kirliliği sebebiyle Beykoz köylerine uygulanmasının mümkün olup olmadığının araştırılıp, daha sonra genişletilerek Şile, Çatalca,Silivri gibi köyleri olan bölgelerde uygulanmak üzere İl Genel Sekreterliği vasıtasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesine gönderilmesini saygılarımla arz ederim.


Taşkan Uysal İlyas Yılmaz
İl Genel Meclis Üyesi İl Genel Meclis Üyesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder